Οι οπτικές ίνες βρίσκουν πολλές εφαρμογές.
Είναι μια καινοτόμος ιδέα για τις τηλεπικοινωνίες καθώς συμβάλουν στην καλύτερη απόδοση και μεταφορά των κυμάτων.
Για παράδειγμα, χρησιμοποιώντας μια οπτική ίνα μπορούμε να μεταφέρουμε ταυτόχρονα και χωρίς μεταβολές χιλιάδες τηλεφωνήματα, δεκάδες εκπομπές τηλεοπτικών καναλιών και συνδέσεις τηλεπικοινωνιακών συστημάτων, επίγειες και υποθαλάσσιες μακρινών αποστάσεων, υποκαθιστώντας τα ομοαξονικά καλώδια, τις μικροκυματικές ζεύξεις και τους δορυφόρους.
Άλλες εφαρμογές των οπτικών ινών είναι:
• Ιατρική: Όσον αφορά τον τομέα της ιατρικής έχουμε εφαρμογές με λέιζερ σε εγχειρήσεις, φυσιοθεραπείες και καυτηριασμούς. Ακόμα με τις οπτικές ίνες υπάρχει η δυνατότητα μεταφοράς της φωτεινής δέσμης λέιζερ από την πηγή μέχρι τη λαβή του γιατρού καθώς και χρησιμοποιούνται ευρύτατα σε ενδοσκοπήσεις, δίνοντας έτσι εικόνα από τον περιορισμένο χώρο των εσωτερικών οργάνων του ανθρώπινου σώματος. Οι γιατροί μπορούν να δούνε την εσωτερική επιφάνεια των οργάνων χρησιμοποιώντας ζεύγος οπτικών ινών.
•Ασφάλεια και επιτήρηση: Α Η περιμετρική ασφάλεια, η παρακολούθηση στις σήραγγες στις εθνικές οδούς, η αεροπορική ασφάλεια και ο έλεγχος εισόδου χρησιμοποιούν οπτικές ίνες με άριστα αποτελέσματα. Στις αρχές της δεκαετίας του ‘90 οι απαιτήσεις της αεροπορικής ασφάλειας έγιναν πιο αυστηρές, απαιτώντας συστήματα προσπέλασης με κάρτες-κλειδιά, για να προβάλλεται η είσοδος όλου του προσωπικού. Αυτά τα συστήματα υλοποιούν την οπτική παρακολούθηση και την προσπέλαση δεδομένων σε όλες τις πύλες. Η κάρτα ενός εργαζομένου θα μπορούσε να προσπελάσει μια πύλη, μόνο αν η οπτική εικόνα που μεταβιβάζεται από αυτή την πύλη σε ένα κέντρο ελέγχου ταιριάζει με την εικόνα των αποθηκευμένων δεδομένων σε έναν υπολογιστή. Οι αποστάσεις που είναι περιπλεγμένες, ειδικά σε μεγαλύτερα αεροδρόμια, κάνουν τις οπτικές ίνες την καλύτερη επιλογή γι’ αυτά τα συστήματα.
• Συστήματα ελέγχου βιομηχανίας: Για παράδειγμα, σε μονάδες χημικής βιομηχανίας, η μεταβίβαση με οπτικές ίνες ανιχνεύει τις φυσικές και χημικές παραμέτρους που αλλάζουν κατά τη διάρκεια μιας χημικής επεξεργασίας και ενεργοποιεί τους μηχανισμούς ελέγχου. Επειδή οι οπτικοί ανιχνευτές είναι μικροί και ανεπηρέαστοι σε πολλά δυσμενή περιβάλλοντα, μπορούν να τοποθετηθούν σε περισσότερες από μια τοποθεσίες και να συνδεθούν σε σειρά με σύρμα για να παρέχουν σταθερή παρακολούθηση κατά τη διάρκεια της χημικής επεξεργασίας. Σε αεροδιαστημικές εφαρμογές το μικρό βάρος των οπτικών ινών και η αναισθησία σε ηλεκτρομαγνητικές παρεμβολές ραδιοσυχνότητας (EMI/RFI) έχουν αντικαταστήσει τα βαριά καλώδια χαλκού, που είναι ευαίσθητα σε ηλεκτρομαγνητικές παρεμβολές.
• Στρατιωτικές επικοινωνίες: Οι στρατιωτικές χρήσεις των οπτικών ινών είναι ευρείας κλίμακας. Χρησιμοποιούνται σε τηλεπικοινωνιακά συστήματα, σε οπλικά συστήματα, σε αισθητήρες, σε radar, σε μη επανδρωμένα οχήματα μεταξύ άλλων.
• Διακόσμηση: Μια εφαρμογή των οπτικών ινών, διαφορετική από τις προηγούμενες είναι η διακόσμηση. Οι οπτικές ίνες έχουν τη δυνατότητα μεταφοράς ακτινοβολίας διαφορετικού μήκους κύματος κάτι που τους επιτρέπει να μεταφέρουν φως διαφορετικού χρώματος. Έτσι ένα καλώδιο που έχει αρκετές οπτικές ίνες μέσα μπορεί να μεταφέρει αρκετές ακτινοβολίες με διαφορετικό μήκος κύματος και χρώμα. Αυτή ακριβώς τη δυνατότητα των οπτικών ινών εκμεταλλεύονται οι διακοσμητές για να μεταφέρουν φως διαφόρων χρωματικών αποχρώσεων στα σημεία που θέλουν να διαμορφώσουν.
Μελλοντικές εφαρμογές:
Μελλοντικά οι αεροναυπηγοί προσανατολίζονται στην κατασκευή αεροσκαφών τα οποία, αντί για μεταλλικό περίβλημα, θα έχουν περίβλημα από οπτικές ίνες και πολυμερή. Έτσι μέσω των οπτικών ινών ο πιλότος θα ενημερώνεται συνεχώς για την κατάσταση του αεροσκάφους του, για την πίεση που δέχεται, τη θερμοκρασία σε κάθε σημείο του, για κάποια πιθανή παραμόρφωση κτλ. Θα κατασκευαστούν δηλαδή αεροσκάφη με “δέρμα” που αισθάνεται.
Τέλος, τα δίκτυα νέας γενιάς οπτικών ινών θα συμβάλλουν καθοριστικά στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών, όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI), το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (Internet of Things), η Εικονική Πραγματικότητα (VR), το 3D printing, τα Αυτόνομα Ρομπότ (Autonomous Robots) κ.α. που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής με καινούριες εμπειρίες, εξελίξεις και παροχές στην ιατρική, στην εκπαίδευση και στην ψυχαγωγία.
Ανακαλύψτε όλα τα πακέτα οπτικών της HCN, ενός ιδιόκτητου δικτύου οπτικών ινών που εδρεύει στην Θεσσαλονίκη με ταχύτητες που φτάνουν έως και τα 10 Gbps!